De gezinsdynamiek

Over de gezinsdynamiek staat in het boek Fluisterkind van Janita Venema: (pag. 182 ):

“Een gezin is een levend geheel waarbij de verschillende gezinsleden elkaar continue beïnvloeden. Samen zorgen ze voor een bepaalde balans in het gezin. In ieder gezin, zelfs in het één ouder- of gescheiden gezin, worden twee familielijnen ingebracht. Beide ouders brengen hun erfgoed mee.

Een nieuw kind is niet alleen lichamelijk een mix van het DNA van beide ouders, maar ook een mengeling van al het andere erfgoed; individuele patronen en kenmerken én familiepatronen en kenmerken.”

Een complex geheel.

Individuele patronen en kenmerken én tegelijkertijd ook doorstroomt met kenmerken uit de familie, dat maakt de mens tot een complex geheel.  Hoe kan een Tzolkin Penta daar licht op laten schijnen? 

Vijf krachten in de Penta.

Er bestaan 5 fundamentele krachten in het potentieel van ieder mens die samen een geheel vormen en elkaar onderling beïnvloeden. Met het pentagram als hulpmiddel zijn deze krachten in beeld gebracht.


de plaats van de kracht van de kernkwaliteit

 

    de plaats van de gidskracht 

 

de plaats van de ondersteunende kracht 

 

de plaats van de kracht van uitdaging

 

 

de plaats van de verborgen kracht

 

De vijf krachten in het beeld van de Tzolkin Penta. 

Na de schets van deze 5 krachten volgt de volgende stap. Wat laat de Tzolkin jou zien? Om een beeld te hebben download je de informatie op de site van tzolkinkalender.nl. Op de homepage staat bij de rubriek VANDAAG  de toegang tot deze download

Een samengesteld beeld met vijf Tzolkin Penta’s: de Familie Penta.

In het onderstaande schema zijn de Tzolkin Penta’s uit het gezinsplaatje bij elkaar gezet om de relaties te tonen tussen moeder, vader en de drie kinderen. De lijnen laten zien waar gezinsleden elkaar op deze 5 fundamentele krachten ontmoeten. 

Hoe kan je deze lijnen  interpreteren?

Wat is conditionering?

lees hier

Kijken in de spiegel.

Zelfonderzoek leidt automatisch naar conditionering. In het boek: “kijken in de spiegel” legt Krishnamurti uit wat dit inhoudt en hoe zelfonderzoek een mens in staat stelt zich van die conditionering te bevrijden.

Joska Soos – een sjamaan die afstamt van een sjamanen clan in Hongarij – werd opgevoed en onderwezen door de 70 jaar oude sjamaan uit zijn dorp.  Hij werd ingewijd in zeven bewustzijnsniveaus, in het genezen van mensen en dieren en het doen van voorspellingen. Daarover zegt hij: “ik genees niet, ik herstel de harmonie.”

Individuele- of familie Penta’s bieden een aanzet voor het herstellen van de harmonie in een gezin.  Het zet iets in een beeld waar het innerlijk weten zich mee gaat bezighouden. De werking en het resultaat liggen buiten de macht van de mind. Het eigen innerlijke weten is uiteindelijk de bron waar alle ware kennis uit voortkomt.   

Laat je leiden door verwondering.

In het boek FONTEIN geeft Els van Steijn inzicht in de werking van familiepatronen. Daarbij geeft ze tal van voorbeelden. Dat doet ze ook in het interview dat te beluisteren is op youtube met de link  https://www.youtube.com/watch?v=9xKuNJrN3ps&feature=youtu.be