Loes schrijft

MijenZorg, Loes Huijgens

 

Schrijven is een manier om iets uit te drukken: ideeën, gevoelens, emoties.  Mensen schrijven om verschillende redenen. Bij sommige mensen zit schrijven ‘in het bloed’.

 

 

Constantijn Huygens

‘In de familie Huygens was schrijven van vader op zoon een vak: drie generaties leverden secretarissen voor de prinsen van Oranje. Door te schrijven werden ook banden onderhouden met familieleden, kunstenaars en geleerden in heel Europa. 

Van verschillende leden van de familie zijn dagboeken, autobiografieën en reisverslagen overgeleverd. Veel van deze egodocumenten waren bedoeld om kennis en opvattingen door te geven aan de volgende generatie.” ‘ Uit de Schaduw in het grote licht’  auteur: Ronald Dekker.

Van generatie op generatie.

Tijdens zijn opleiding voor onderwijzer schreef mijn vader samen met een vriend een toneelstuk. Onderwijzer is hij niet geworden, wel schreef hij artikelen voor vakbladen gedurende zijn loopbaan.

Na zijn pensionering schreef hij gedocumenteerde verhalen over de oorlog en het verzet waar hij deel van uitmaakte. Ik heb mijn vader vaak zien schrijven. Mijn moeder heeft vele reisverslagen gemaakt van de vakanties met mijn vader.

Schrijvers inspiratie.

Zelf schrijf ik nu ook. Het begon ooit met het schrijven van korte gedichtjes en later verhalen voor kinderen.

Tijdens het schrijven merk ik dat iets mij inspireert, het wordt heel stil in en om mij heen. Die momenten ervaar ik als pure ontspanning, waardoor schrijven genieten wordt. Al schrijvende doemen er ook vragen op. 

 En al schrijvende leidt een vraag mij naar een inzicht. Iets in mij is aanwezig en zet mij aan om het vanuit een ander perspectief te zien. Na afloop verkeer ik vaak in blijde verwondering –  een spontane actie uit mijn onderbewuste.  Met wie ben ik dan?

HAKUNA MATATA

Het vermogen tot beeldend en intuïtief schrijven ontwikkelt zich na mijn 52e levensjaar. In die tijd volg ik ook een yoga- en meditatieopleiding.

Hakuna Matata betekent: “maak je geen zorgen”.

Dat deed ik vroeger wel. Tot ik leerde in de Grote Rookspiegel te kijken en te ontdekken dat zorgen maken mijn geest vertroebelt. Naar mijn idee zijn deze vijf fundamenten het waard  om zorg aan te besteden. 

Ik plaatste ze op dit pentagram.

Hoe dit te benaderen?   lees hier.